Raziščite Benetke na poceni način

Ni skrivnost, da so Benetke eden najdražjih evropskih krajev za obisk. Od hotelov, restavracij in celo vožnje z gondolami – vse to lahko zlahka poveča vaš potovalni proračun. 

Vendar to ne pomeni, da morate vsakič, ko se želite odpraviti na izlet v mesto kanalov, zapraviti ves svoj denar. Tukaj je nekaj najboljših dejavnosti, ki jih lahko počnete in vas ne bodo stale niti evra.

1. Oglejte si umetnost v galeriji Gallerie Dell’Accademia

Gallerie Dell’Accademia je največji muzej beneške renesančne umetnosti na svetu. V njej je obsežna zbirka beneškega slikarstva od bizantinskega do gotskega 14. stoletja. Tu se lahko vaše oči razveselijo del Bellinija, Giorgioneja, Carpaccia, Veroneseja, Tiziana, Tintoretta, Tiepola ter Canaletta, Longhija, Bellotta in Guardija. 

Benetke, Italija: Galerija Accademia

2. Občudujte baziliko San Marco

Bazilika San Marco ali cerkev svetega Marka se ponaša z izjemno bogatim sklopom kipov, stebrov, notranjosti prekriti z mozaiki in kupol. To je pravo srce Benetk in tudi kraj zadnjega počitka svetega Marka. Zunaj so vedno dolge vrste, vendar se lahko gneči izognete. 

Bazilika San Marco, Benetke
Bazilika San Marco v Benetkah (Italija)

3. Ogled muzeja Museo Arte Orientale Ca’ Pesaro

Če vas zanima zbirka japonske umetnosti iz evropskega obdobja Edo, je Museo Arte Orientale Ca’ Pesaro najboljši kraj za ogled. Princ Henrik II. Burbonski je zbirko pridobil med enim od svojih azijskih potovanj med letoma 1887 in 1889. Občudujete lahko več kot 30.000 artefaktov, vključno s šibrami in meči, japonskim dragocenim porcelanom in oklepi, obširni oddelki pa so namenjeni kitajski in indonezijski umetnosti. 

4. Vstopite v cerkev Chiesa dei Frari

Verska dragocenost Santa Maria Gloriosa dei Frari se nahaja v samem središču Benetk in je ena največjih skupin stavb v mestu. Ta masivna cerkev, pogosto imenovana Frari, s svojo ustvarjalno uporabo opeke in gotskih oblik dominira na območju San Polo. V notranjosti so shranjene mojstrovine Donatella, Tiziana in drugih lokalnih umetnikov. 

5. Oglejte si Judovski muzej in sinagoge

To je prvi geto na svetu, ki se od nastanka v srednjem veku ni bistveno spremenil. Muzej, ki je bil za javnost odprt leta 1953, prikazuje sveto opremo, dragocene artefakte in celo zakonsko pogodbo judovske skupnosti, ki je v soseski živela več stoletij. Ogled vključuje tudi obisk petih mestnih sinagog, ki so bile vse ustanovljene že v 16. stoletju. 

6. Vožnja do otoka San Giorgio

Andrea Palladio je ta ključni benediktinski samostan zgradil na majhnem otoku z enakim imenom. Zasnoval ga je okoli dveh križnih hodnikov in cerkve. Fundacija Giorgio Cini upravlja otok od leta 1951. 

7. Sprehodite se po plažah Lida

Z ladjico se zapeljite do peščenih plaž Lida, kjer so se poleti sprehajali mestni aristokrati. Če obiščete Benetke med filmskim festivalom, lahko celo osebno vidite filmske zvezde. Ta plaža je brezplačna in posejana z nekaj res lepimi restavracijami. 

You may also like...