Potepanja po Sloveniji prilagodimo starosti otrok

Končno sta moji dve hčerki toliko zrasli, da nam izleti po Sloveniji ne predstavljajo več muke, ampak že pravi užitek. Starejša hčerka je stara 5 let, mlajša pa 2 leti in pol. Ravno je mlajša dobro iz plenic. Postala je tudi dokaj samostojna pri hranjenju in lepo že govori. Pred kratkim je bilo pa še prav nemogoče z obema kamorkoli. Pri vožnji je bilo ogromno joka in stoka, v ovinkih pa še bruhanje. Resnično naju je s partnerjem vse minilo, tako da sva rekla, da bomo z izleti po Sloveniji še malo počakali. A že v roku dobrega pol leta, se je marsikaj obrnilo. Neverjetno je, kako otroci hitro rastejo. Krajši izleti po Sloveniji so nam postali že pravi užitek. Malčici uživata v krajših vožnjah in v zanimivostih, seveda prilagojenih za otroke.

Načrtovanje je pomembno

Potrebno se je namreč malo prilagoditi in izlete načrtovati tako, da so otrokom zanimivi. Z muzeji in umetniškimi stvaritvami (glasba, kultura in likovna umetnost) bomo še malo počakali. A malčici uživata v zanimivi naravi in naravnih pojavih (na primer v kraški jami), na ogledih gradov, povsod, kjer imajo igrala za otroke, občudujeta pa tudi vse živali.

Grad Bogenšperk, Šmartno pri Litiji
Za izlet po Sloveniji si vzamite čas tudi da si ogledate Grad Bogenšperk – Šmartno pri Litiji

Predvsem nam je všeč živalski vrt ali kakšno jahanje konj. Seveda so bili najini izleti po Sloveniji pred otroci precej bolj drugačni – rada sva hodila v visokogorje, všeč so nama bili adrenalinski športi, kolesarjenje, smučanje in podobno.

Preberite si še naslednji članek: Slovenske terme so kraj za oddih in počitek

Terme Slovenija je vrhunsko zdravilišče v Sloveniji. Sodoben kompleks ponuja široko paleto tretmajev, od zdraviliških ritualov in medicinskih terapij do lepotnih tretmajev in wellness dejavnosti. Njegovi termalni bazeni, savne in termalne kopeli so odlično okolje za sprostitev po dolgem dnevu raziskovanja lokalnih znamenitosti ali udeležbe pri dejavnostih na prostem. Ta slikovita lokacija ponuja tudi odlične možnosti za sprehode in pohodništvo po okoliških krajih.

Tudi užitki na snegu so lahko prečudoviti

A že v naslednjem letu planiramo smučanje s starejšo hčerko. Mlajša pa se bo sankala. V Sloveniji imamo kar nekaj takšnih destinacij, ki ob zadostni količini snega, ponujajo mnogo užitkov v naravi. Manjša družinska smučišča so kot nalašč za kakšen izlet ob prostih dnevih. Lahko smučaš, lahko se sankaš, marsikje je možno tudi teči na smučeh, pa tudi kaj dobrega za pojest se najde v kakšnih večjih turističnih krajih.

Zimska doživetja na Kopah

Hribolazenje in morske dogodivščine

Ko pa bosta najini hčerkici še malo starejši, se bomo gotovo podali tudi v raziskovanje kakšnih drugih krajev. Izleti po Sloveniji so lahko resnično raznovrstni – turizem zajema vse od hribolazenja do morskih dogodivščin ter mnogo aktivnosti v naravi.

You may also like...